Meer dan 30% van de blessures die tijdens het sporten worden opgelopen zijn spierblessures. Bij veel sportscholen, sportclubs en hardloopgroepjes wordt stretchen gezien als een goede manier van blessurepreventie, maar werkt dat eigenlijk wel zo? Ik zocht het voor u uit.
Al tientallen jaren is er discussie tussen specialisten en niet-specialisten (en onderling) over de vermeende voordelen van stretchen, of het oprekken van spieren voor een bewegingsinspanning. Er is nog geen doorslaggevend onderzoek geweest wat aantoont dat stretchen blessuregevoeligheid kan verminderen, of de kans op blessures verkleint. Er zijn zelfs studies die suggereren dat stretching voor een sprint het resultaat kan verminderen. Maar er zijn wel tal van andere voordelen verbonden aan stretchen.
Door het oprekken van spieren worden ze langer en hebben ze een grotere bewegingsuitslag. Wat zegt u? Dat betekent dat u verder kunt strekken en dat zorgt voor een verbeterde flexibiliteit. Vergelijk een krampachtige ineengekrompen houding met een balletdanseres. De laatste zal zich gemakkelijker staande kunnen houden en heeft een beter coordinatievermogen.
Die ineengekrompen houding, die vaak bij mensen met bureauwerkzaamheden voor komt, wordt veroorzaakt door samengetrokken borst- en schouderspieren. Door ze weer op te rekken verbetert de houding en zit ‘alles weer op z’n plek’.
Het verbeteren van de bloedsomloop zorgt er voor dat er beter en sneller zuurstof naar de spieren kan worden vervoerd. Tevens kunnen afvalstoffen uit de spieren beter worden afgevoerd door een verbeterde bloedsomloop. Dit kan helpen tegen spierpijn, wat de volgende training en het algemeen comfort gedurende de dag verbetert.
Hoewel stress voor iedereen anders is en dit nogal een statement is, kan stretchen helpen met het ontspannen en het loslaten van negatieve emoties. Een dagelijks stretch- en/of meditatiemoment kan zorgen voor innerlijke rust en het loslaten van negatieve emoties. Maar, nogmaals, dat is voor iedereen verschillend omdat stress moeilijk te duiden is.
Zoals zoveel mensen structuur en routines gebruiken om de dag door te komen kan ook stretchen een routine zijn om een training te starten en af te sluiten. De bereid zich mentaal voor terwijl hij naar het zwembad fiets, de ander loopt een kilometer hard om op te warmen. Weer een ander doet stretches om zich mentaal voor te bereiden. En dat mentale aspect werkt bij veel activiteiten. Een mentale start en einde van een training, oefening of activiteit kan ons helpen om structuur aan te brengen. Zoals u misschien na een rondje wandelen een kopje koffie drinkt om de wandeling te beeindigen kan stretchen een manier zijn om een activiteit af te sluiten.
Stretchen betekent niets anders dan oprekken en het is afhankelijk van uw lichamelijke gesteldheid en doelen welke stretches van belang kunnen zijn. Er zijn veel websites te vinden met daarop uitleg over stretches en de juiste manier om ze te doen. Veel gediplomeerde trainers van verschillende sporten, en op sportscholen kunnen u uitleggen hoe stretches op de juiste manier zijn uit te voeren.
Laten we voorop stellen dat stretchen niet noodzakelijk hoeft te zijn. De verstandigste momenten voor stretchen zijn voor en na een training, na eenzijdig werk of ‘s ochtends.
Yoga en pilates zijn activiteiten waarbij vaak de juiste educatie wordt gegeven over het belang van stretching en de effecten ervan en zijn beide geschikt voor mensen van alle leeftijden in verschillende lichamelijke condities. Bezoek in uw buurt eens een yogaschool, zoek op YouTube of laat u informeren door uw trainer of huisarts.
Over de auteur
Jelmer de Boer is personal trainer en voedingsadviseur. Hij helpt door middel van trainingen en voedingsadvies mensen die op zoek zijn naar gezondheid. Op zijn website www.jelmerdeboer.nl schrijft hij over deze onderwerpen.