Selecteer je taal

Huidproblemen als gevolg van dragen van plastic handschoenen

Home Huidproblemen als gevolg van dragen van plastic handschoenen
Huidproblemen als gevolg van dragen van plastic handschoenen

Contactberoepen gelukkig weer aan het werk

Na weken thuis te hebben gezeten zijn de mensen met contactberoepen gelukkig weer aan het werk gegaan. Bijvoorbeeld kappers, fysiotherapeuten en pedicures hebben weer klanten blij kunnen maken met een knipbeurt of behandeling. Voor iedereen natuurlijk heel fijn dat dit weer kan.

Er zijn natuurlijk een aantal maatregelen die alles nog niet zo maken als hiervoor het geval was. Het gebruik van beschermende kleding zoals mondkapjes en plastic handschoenen hebben meer dan voorheen hun intrede gedaan. Deze beschermende kleding is doorgaans vooral goed voor de drager en de persoon die behandeld wordt. Naast de vooral goede effecten is er echter ook een keerzijde.
Die keerzijde heeft vooral te maken met de huid. Door het dragen van vooral de latex handschoenen kunnen de handen klam en zweterig worden. Onvoldoende ventilatie en teveel vocht op de huid kunnen huidproblemen veroorzaken. Maar er zijn ook andere oorzaken te noemen van deze problemen.
 

Huidproblemen door plastic handschoenen

Kapper met handschoenenVooral latex (natuurrubber) staat erom bekend huidirritaties en allergieën te veroorzaken. Dit komt omdat er chemische residuen in de handschoenen zitten. De klachten beginnen meestal met jeuk en kan tot (contact)eczeem leiden. Daarom is het ook verstandig voor mensen met een contactberoep, om geen latex te gebruiken, maar bijvoorbeeld nitril of vinyl. Ervaringen bij beroepen waar altijd al handschoenen worden gedragen (zoals op de OK of bij de tandarts) leert dat latex teveel ongewenste effecten heeft (waaronder zelfs mogelijk kankerverwekkend) en je ze daarom beter links kunt laten liggen.

Maar ook nitril (en vynil) handschoenen dragen kent risico’s. Het fenomeen dat ‘nitrilallergie’ heet komt bijvoorbeeld doordat chemische residuen in de handschoenen allergieën veroorzaakt. Je kunt het risico hierop verminderen door alleen handschoenen te dragen waar aangegeven is dat het ‘low accellerators’ bevat. Maar dan nog zijn huidirritaties erg waarschijnlijk.

Daarnaast is het gewoon een groot probleem dat de handschoenen niet ventileren. De handen worden warm en klam, doordat er altijd vocht ophoopt in de handschoenen. Een warme vochtige omgeving is altijd een broedplaats voor schimmels en bacteriën en dat komt de huid niet ten goede. Een vochtige huid is daarbij ook nog eens kwetsbaarder, dus zo zijn alle ingrediënten aanwezig die ellende kunnen veroorzaken.
 

Wel handschoenen, maar geen klachten?

Toch moeten de handen beschermd worden tegen bijvoorbeeld bacteriën en in de huidige tijd, het Corona virus. Als er dan geen 100% veilige handschoenen zijn waar geen residuen op de handen achter kunnen blijven, dan betekent dat dus dat er iets tussen de huid en de plastic handschoenen moet komen. Liefst een dunne handschoen, waarbij je nog steeds een goed gevoel in de vingers houdt en zo dus nog steeds goed je werk kunt doen.

Gelukkig is er zo’n oplossing, namelijk zilverhandschoenen. Dit zijn dunne katoenen handschoenen waar zilvergaren doorgeen geweven zijn. Doorgaans worden deze gebruikt voor doorbloedingsproblemen (kou / Raynaud) en huidklachten zoals dermatitis / eczeem.

Waarom werken zilverhandschoenen zo goed voor mensen met een contactberoep?

  1. De dunne zilverhandschoenen voorkomen het contact tussen de plastic handschoen en de huid.
  2. Katoen in combinatie met zilver (ionen) zorgt voor een snellere verdamping en afvoer van vocht. De handen zullen daardoor minder snel klam worden.
  3. Zilverhandschoenen zijn antibacterieel. Het zilver doodt dus bacteriën en schimmels die huidproblemen kunnen verergeren.

Omdat de zilverhandschoenen dun zijn, is er nog steeds een goed gevoel in de vingers om je werk goed te kunnen blijven doen.

Wil je de vingertoppen echter toch vrij houden, dan zijn er ook vingerloze handschoenen. Je vingers kunnen dan echter wel nog steeds in contact met de chemische residuen komen. Maar de rest van je hand (en het onderste deel van je vingers) zijn wel beschermd.

En wanneer je lange latex / nitril / vinyl handschoenen draagt kun je gebruik maken van de zilverhandschoenen met lange manchet. Zo is ook de pols en onderkant van de arm goed beschermd.

Ook proberen? Je vindt de verschillende handschoenen op http://www.skafit.nl/Zilver-handschoenen.


  Zilverhandschoenen van katoenZilverhandschoenen polyamide
      27-05-2020 15:08
0