Wat het vooral vreemd maakt is dat de voeten meestal in strakke knellende schoenen gestopt worden. Wielrenschoenen zijn er nou eenmaal niet voor gemaakt om lekker te zitten. Die knellende schoenen zorgen vaak voor een verminderde doorbloeding in de voeten, wat resulteert in koude voeten. Zelfs als het lekker warm is, kan een slecht doorbloede voet toch koud aanvoelen. Zeker als het zweet vloeit worden de voeten erg klam en sneller koud.
Bekend onder sporters is dat goede oplossingen onderling gedeeld worden. Wat voor de een goed werkt, wordt vaak snel overgenomen door de ander. Dat zien we ook met onze korte zilversokken die ideaal zijn voor tijdens het fietsen (of wandelen, hardlopen, etc.). Steeds meer mensen ontdekken dat de korte sportsokken ideaal zijn tijdens het wielrennen. Maar waarom dan?
Zilversokken worden in het medische veld toegepast om 2 redenen. Ten eerste omdat ze antibacterieel werken (ze doden dus bacteriën) en anderzijds omdat het zilver d.m.v. een klein magnetisch veldje de haarvaatjes stimuleert en daarmee de doorbloeding verbetert. Daardoor wordt het vaak toegepast bij mensen die last hebben van het Fenomeen van Raynaud (extreme kou verschijnselen, verkleurende tenen en vingers).
De antibacteriële eigenschap kan daarom ook erg goed worden gebruikt tegen zweetluchtjes, want die zweetlucht komt door bacteriën die in een vochtige omgeving een feestje vieren. Als de bacterien door het zilver gedoodt worden, wordt ook de geur voorkomen. Bijkomend voordeel is dat door het zilver vocht sneller verdampt. Hierdoor blijven de voeten ook droger in de wielrenschoen. Drogere voeten betekent dan ook automatisch warmere voeten.