Ruim 40% van de volwassenen heeft een voorvoet probleem. En het probleem is vooral aanwezig bij vrouwen op latere leeftijd. Een algemeen kenmerk is dat de voorkant van de voet een stekend gevoel geeft. Klachten aan de voorvoet kunnen verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan als je geregeld hoge hakken of te krappe schoenen draagt. Of een sport of beroep uitoefent waar je veel bij staat. Als er te weinig bewegingsruimte is in de schoen, dan kunnen zenuwen bekneld raken en de doorbloeding in de voet verminderen.
Ook is het een bekend fenomeen dat het vetkussen onder de voet minder wordt, naarmate we ouder worden. Cellen zijn minder veerkrachtig en daardoor ontstaat er een gevoel dat men op de botjes loopt.
Er zijn ook specifieke medische redenen die tot voorvoetklachten kunnen leiden. Zo zijn diabetici een doelgroep die hier last van kunnen krijgen. Door verminderde doorbloeding en energie opname in de cellen kunnen de cellen onder de voet en zenuwen eerder schade oplopen. Over gevolgen hiervan schreven we al eens in een ander blog.
Maar ook mensen met overgewicht vallen in de groep voor problemen met de voorvoet.
Hoewel de achterliggende oorzaak voor de groep met een medische aandoening anders is dan bij mensen die bijvoorbeeld de hele dag op pumps lopen, is de oplossing voor beiden niet echt anders.
Voor iedereen is het belangrijk om goed schoeisel te dragen. Voldoende ruimte en ondersteuning zijn zaken die we hier al heel vaak genoemd hebben en we blijven het belang hiervan benadrukken.
Daarnaast kan een inlegzool uitkomst bieden. De zooltjes moeten vooral twee dingen doen. Ten eerste de druk verminderen onder de voet. Veel inlegzolen doen dat door zacht materiaal te gebruiken. Het tweede dat de zolen moeten doen is ondersteuning bieden aan de voet. Over de manier om dat te doen zijn verschillende inzichten.
Het lijkt bijna een sport voor zooltjes makers om zolen op plekken te verhogen. Vooral in de voetboog worden verhogingen veel toegepast. Het idee is om daar meer druk van de voet op te vangen en de voor en achterkant van de voet hiermee te ontlasten. Het gevolg is echter dat de voeten geheel opgesloten komen in de schoen. Dit komt omdat de inlegzolen vrijwel de gehele onderkant van de voet opvullen is er weinig bewegingsruimte voor de voet. Spieren worden minder gebruikt en soms gaan mensen door de verhoging onder de bal van de voet ook nog anders lopen. En dat kan ook niet bedoelde effecten hebben.
De zolen van Medicovi zijn vooral gemaakt om de voet op een juiste manier te laten
bewegen. Doordat de zool is gevuld met water sturen de voeten voortdurend een prikkel naar de hersenen: ze hebben sturing nodig om in balans te blijven.
Waar een reguliere inlegzool de drukpunten van de voet verschuift, zodat een ander deel van de voet de impuls opvangt en verwerkt en het overbelaste deel wordt ontzien, wordt met deze zooltjes de voet gestimuleerd om bij iedere stap te zoeken naar de balans.
Daarmee zet de Medicovi inlegzool alle spieren en gewrichten in de voet in werking. Bovendien kan de voet niet de ‘voorkeur zones’ de klap op laten vangen. Hierdoor leert de voet een gezonde manier van lopen aan waar alle delen van de voet evenveel gewicht te verdragen krijgen en geen deel overbelast raakt.