Selecteer je taal

Hoe kunnen we voorkomen dat we op latere leeftijd vaker vallen?

Home Hoe kunnen we voorkomen dat we op latere leeftijd vaker vallen?
Hoe kunnen we voorkomen dat we op latere leeftijd vaker vallen?

Wanneer een klein kind leert staan en lopen heeft dat veel te maken met balans. Na maanden van oefenen kunnen de kleinsten van deze wereld zichzelf op twee benen voortbewegen. Vanaf dat moment vinden we dat maar vanzelfsprekend. Totdat we de 50 zijn gepasseerd en door verschillende oorzaken soms op zoek zijn naar de balans. En soms zijn we de balans kwijt en vallen we. Een kind staat zo weer op, maar ouderen kunnen nare gevolgen ondervinden van een val. Hoe komt dat?

Waarom we op latere leeftijd vaker vallen en hoe we dit kunnen voorkomenWaarom vallen we?

Een val, zeker op latere leeftijd, kan verschillende oorzaken hebben. Het gebeurt namelijk niet zomaar. Uw lichaam is er op gemaakt om te blijven staan, maar soms gaat er iets mis.

- Door een verminderd zicht kunt u uw omgeving minder goed waarnemen. U ziet bijvoorbeeld een op- of afstapje niet.

- Door een verkeerde houding wordt uw ruggengraat verkeerd belast. Een slechte houding en een slechte balans is het gevolg.

- Door verminderde spierkracht wordt het optillen van de benen moeilijker.

- Een lage bloeddruk kan leiden tot duizeligheid wat het risico op een val vergroot.

Bovenstaande redenen zijn vooral op ouderen van toepassing, maar kunnen gelden voor iedereen met een verminderde lichamelijke gesteldheid.

Hoe werkt onze balans?

Het systeem achter onze balans is wonderbaarlijk. Het is bijzonder hoe we een trap op kunnen lopen, kunnen fietsen en vanuit een stoel kunnen opstaan door op een of twee benen te leunen. De balans is een samenwerking van ons brein met ons zenuw-, spier- en botgestel. Dat werkt op drie manieren:

- Onze ogen nemen onze omgeving waar en kunnen ons brein vertellen wat er gebeurt. Obstakels worden gezien en ons brein bedenkt een oplossing om te blijven staan.

- Onze interne ruimtelijke oriëntatie vertelt ons waar onze ledematen zich bevinden ten opzichte van ons lichaam. Door ze te bewegen veranderen we het zwaartepunt steeds, om zo in balans te blijven.

- Ons evenwichtsorgaan is een deel van het oor gevuld met vloeitstoffen die signalen afgeven aan de hersenen over onze belans. Het evenwichtsorgaan geeft informatie over draaien/rotatie en versnelling/acceleratie.

Deze systemen werken samen om ons op de been te houden, maar als er een systeem faalt kan een val het gevolg zijn.

Hoe blijven we in balans?

De oorzaak van een verminderde balans is meestal inactiviteit, oftewel: veel stil zitten. De beste manier om uw balans te trainen is door de eerder genoemde systemen dagelijks op de proef te stellen door middel van training. Fysieke training zorgt voor een versneld reactievermogen, verbeterde coördinatie, meer spiermassa, sterkere botten en verbeterde hersenfuncties. 

Simpelweg door regelmatig een wandeling te maken, krachttraining* of gericht balanstrainingen te doen trainen we het lichaam in balans te blijven. Daarnaast zijn yoga en tai chi weinig intensieve manieren om het lichaam te trainen.

Massagezolen

Een gemakkelijke manier om de balans te trainen is het gebruik van Medicovi Massagezolen. Deze zolen zijn gevuld met water en het water verplaatst zich bij iedere stap en beweging altijd direct naar de plaats waar de voet steun nodig heeft. Naast ondersteuning zorgen deze zolen ook voor een verbeterde doorbloeding. U zult merken dat een ondersteunende zool gevuld met water u helpt uw balans te bewaren. Dat geeft u rust en een gevoel van veiligheid. Bovendien heeft het water in de zolen een masserende werking, die pijnlijke voeten en klachten gerelateerd aan hielspoor tegengaat. 

Medicovi Massagezolen zijn een goede eerste stap naar een betere balans, en nog veel meer!

Over de auteur

Jelmer de Boer is personal trainer en voedingsadviseur. Hij helpt door middel van trainingen en voedingsadvies mensen die op zoek zijn naar gezondheid. Op zijn website www.jelmerdeboer.nl schrijft hij over deze onderwerpen. Jelmer werkt o.a. bij HealthCity, een keten van toonaangevende fitnessclubs in Nederland.

    19-02-2017 12:14
0